STUDENT STAGE FORT Advocaten

Student stage FORT Advocaten

Stage lopen is bij uitstek de manier om kennis te maken met ons kantoor. Door in de praktijk mee te werken kom je met alle facetten van het vak in aanraking en ontmoet je de mensen achter FORT.

Tijdens je stage help je bij het voorbereiden van processtukken, verricht je literatuur- en jurisprudentieonderzoek, schrijf je juridische adviezen en ga je mee naar zittingen. Je wordt betrokken bij echte dossiers. Een leerzame ervaring dus.

FORT biedt universitaire studenten de mogelijkheid om 2 maanden mee te werken in verschillende secties. Stages zijn mogelijk gedurende het gehele jaar. Zit je in het 3e of 4e jaar van je WO rechten studie dan zijn we op zoek naar jou!

Solliciteren student stage

Voor meer informatie kun je altijd kijken op onze website of kun je contact opnemen met Edward van Leeuwen Boomkamp, Maaike Boomsma of Annemiek Nass op telefoonnummer 020-664 5111.

Sollicitatiebrieven met C.V. en cijferlijst kun je sturen naar Fort Advocaten, t.a.v. Annemiek Nass , Koningslaan 60, 1075 AG te Amsterdam of gebruik ons sollicitatieformulier.

Ervaringen student stage FORT Advocaten

Dirk Vierwind 
Student-stagiair bij FORT van 1 maart t/m 30 april 2018

Aan het eind van mijn Bachelor leek een student-stage mij de ideale manier om kennis te maken met de commerciële rechtspraktijk. FORT leerde ik kennen door een inhousedag met de rechtswinkel waar ik toen als vrijwilliger werkzaam was Ik had gelijk een goed gevoel bij het kantoor. Prettige sfeer en mensen, leuke rechtsgebieden. Kort daarna heb ik gesolliciteerd naar een student-stage. Ik mocht van 1 maart t/m 30 april komen.

>>>

Ik heb het bij FORT erg naar mijn zin gehad. Er heerst een laagdrempelige sfeer, en er wordt enorm hard en serieus gewerkt   Je kan bij iedereen terecht  voor  vragen of advies. Ik heb voor bijna alle advocaten werkzaamheden verricht en bij bijna alle advocaten op de kamer mogen werken. Zo krijg je een echte inkijk in de day-to-day praktijk van een advocaat. Vanwege de kantoorbrede stage leer je uiteraard over alle verschillende rechtsgebieden waarin FORT werkzaam is, maar de opdrachten lopen zo uiteen dat je ook leert over bijvoorbeeld procesrecht en de gedragsregels voor de advocatuur. Ik had op voorhand niet gedacht dat ik over zulke uiteenlopende zaken zou leren, erg nuttig en leuk! Ik  vond het fijn  dat de advocaten de tijd nemen om feedback te geven op het aangeleverde werk, zodat je er echt van leert. De stage was bijzonder leerzaam  Mijn analyses werden altijd serieus genomen , kritiek was altijd opbouwend.

De werkzaamheden tijdens de stage bestaan met name uit het schrijven van memo’s en jurisprudentieonderzoek. Daarnaast woon je wekelijks drie sectie-overleggen bij, waarin actuele artikelen en jurisprudentie behandeld worden. Ook heb ik cliëntbesprekingen bijgewoond en een cursus die  door één van de partners van kantoor aan makelaars en taxateurs werd gegeven. De echte krenten uit de pap zijn natuurlijk de zittingen, ik heb verschillende zittingen bij mogen wonen, waaronder één bij het hof.

Op kantoor is iedereen vriendelijk en geïnteresseerd. Erg prettig is dat er samen geluncht wordt, daarna wordt er vaak een rondje gelopen door het Vondelpark. Op vrijdagmiddag wordt er een leuke borrel georganiseerd en bij lekker weer soms een barbecue in de tuin. Als student-stagiair ben je bij alle activiteiten welkom. Op mijn een na laatste stagedag zijn we met een grote groep uiteten geweest voor Koningsnacht, super gezellig!

Ik wil iedereen bij FORT graag bedanken voor de leerzame en leuke stage, het is voorbij gevlogen. Ik hoop dat we elkaar in de toekomst weer zien.

Dirk Vierwind

Mandy de Bree 
Student-stagiair bij FORT van 2 februari tot en met 31 maart 2018

Aan het einde van mijn master Burgerlijk Recht, heb ik twee maanden stage gelopen bij FORT. Een stage lopen aan het einde van mijn opleiding was een doelbewuste keuze. Zo kon ik alvast proeven van het echte werk en ervaring op doen. Solliciteren voor een studentstage bij FORT is een van mijn beste keuzes geweest.

>>>
Vanaf dag een maak je onderdeel uit van het team. Iedereen is vriendelijk en toegankelijk, waardoor je je al snel thuis voelt. Je werkt kantoorbreed en krijgt opdrachten uit verschillende rechtsgebieden. Ik deed vooral jurisprudentie- en literatuuronderzoek, ik mocht aanwezig zijn bij en meedoen aan de jurisprudentieoverleggen en daarnaast mocht ik meewerken aan processtukken. Je wordt tijdens je stageperiode goed begeleid door de stagebegeleiders en ook de andere advocaten zijn erg behulpzaam.

Verder kreeg ik de kans om mee te gaan naar drie zittingen. Dat waren erg leuke en leerzame momenten! De advocaten hebben me vooraf goed geïnformeerd over de zaak en daarnaast had ik voor twee van de drie zaken ook al wat uitzoekklusjes gedaan. Zo ga je niet blanco naar een zitting en weet je wat er speelt.

Daarnaast trad FORT op 8 maart 2018 toe tot de Europese advocatenalliantie act legal. Daar was een feestje voor georganiseerd waar advocaten van de kantoren die al onderdeel uitmaken van act legal én cliënten van FORT aanwezig waren. Op 22 maart ben ik naar een seminar geweest, dat onder andere georganiseerd was door FORT. Bij deze kantooractiviteiten mag je als student-stagiaire ook aanwezig zijn, waardoor je op allerlei manieren betrokken wordt bij de werkzaamheden van de advocaten.

Naast hard werken is er bij FORT plek voor gezelligheid. Iedereen eet tijdens de lunch samen en na afloop van de lunch worden altijd wel wandelingen gemaakt in het Vondelpark. En dan zijn er natuurlijk ook nog de vrijdagmiddagborrels. Zo leer je iedereen, ook naast het werk, beter kennen. 

Stage lopen bij FORT is de ultieme kans om ervaring op te doen en om te ontdekken of de advocatuur wat voor je is. Een stage bij FORT raad ik dus zeker iedereen aan.

Tot slot wil ik graag iedereen van FORT bedanken voor deze leerzame, maar vooral ook gezellige stageperiode!

Hopelijk tot ziens!

Mandy de Bree

Amber Messchaert
Student-stagiair bij FORT van 3 januari tot en met 28 februari 2018

Aan het einde van mijn bachelor besloot ik een tussenjaar te nemen. Het leek mij belangrijk om als advocaat in spe beter beslagen ten ijs te komen op het moment dat ik ga werken. Dat bleek een goede keuze te zijn. Ik ben een ervaring rijker waar ik profijt van zal hebben.

>>>
Mijn eerste dag herinner ik me nog goed. Ik had geen idee wat mij te wachten stond en in hoeverre ik voorbereid was op het fulltime meedraaien op een advocatenkantoor. Voor mijn gevoel wist ik nog vrij weinig uit mijn bachelor. Maar bij FORT word je erg goed door de stagebegeleiders en advocaten begeleid. Je krijgt opbouwende feedback, waar je altijd mee vooruit kunt.

Bij FORT loop je een kantoorbrede stage: je ontvangt opdrachten van advocaten van de verschillende secties. Je krijgt een totaalplaatje van hoe het is om werkzaam te zijn in de advocatuur. Ik heb een brede interesse voor verschillende rechtsgebieden en vond het leuk om elke dag verschillende vraagstukken uit te zoeken. De hoogtepunten waren voor mij toch wel het bijwonen van zittingen, waar je de advocaten “in actie” kan zien. Voor wie advocaat wil worden, zijn dit toch wel dé momenten waardoor je extra gemotiveerd raakt.

Er heerst een ontzettend goede sfeer op het kantoor. Iedereen is open en toegankelijk waardoor je je al gauw thuis voelt. Bovendien zit je bij verschillende advocaten op de kamer en leer je in twee maanden iedereen kennen. Aan het einde van de week is er natuurlijk de vrijdagmiddagborrel. Ook heb ik een teamdag bijgewoond waarbij we met het hele kantoor een interactieve middag hadden met een aansluitende borrel én diner in hartje Amsterdam.

Ik heb heel veel geleerd tijdens mijn stageperiode. Het is een ervaring die ik niet had willen missen! Graag bedank ik dan ook iedereen die heeft bijgedragen aan deze twee geweldige maanden!

Amber Messchaert

Amir Majdoub
Student-stagiair bij FORT van 1 december tot en met 31 januari 2018

Gedurende mijn stageperiode bij FORT Advocaten heb ik voor het eerst kennis kunnen maken met de commerciële rechtspraktijk en is mijn ambitie om advocaat te worden aanzienlijk gegroeid. Door kantoorbreed te worden ingezet, heb ik me op diverse rechtsgebieden kunnen oriënteren en ontwikkelen.

>>>
Omdat dit mijn eerste stage was bij een advocatenkantoor vond ik het best spannend om te zien of de advocatuur bij mij paste. Gelukkig werd ik al vanaf het eerste moment hartelijk ontvangen door de mensen bij FORT. Zij zijn erg toegankelijk, sympathiek en behulpzaam, waardoor ik mij al snel op mijn gemak voelde binnen het kantoor. Ook door de vele gezellige lunches, wandelingen en borrels heb ik mijn collega’s in een informele setting beter leren kennen, waardoor teamgeest en een productieve samenwerking gestimuleerd werden.

De stagebegeleiders bleven als centraal aanspreekpunt tijdens de gehele periode met mij in contact en gaven regelmatig behulpzame en constructieve terugkoppeling. De werkzaamheden bestonden voornamelijk uit literatuur- en jurisprudentieonderzoek, waarbij de opdrachtgevende advocaat een toelichting geeft over de te onderzoeken materie. Voor nadere vragen of opmerkingen kon je de advocaat vrijwel altijd bellen of naar deze toe lopen. Ook zit je dagelijks op verschillende plekken en maak je dus kennis met veel verschillende soorten advocaten, waardoor het ook mogelijk is hen om advies te vragen.

Ik heb research gedaan en mocht diverse besprekingen op kantoor en zittingen bij de rechtbank, het gerechtshof en de Ondernemingskamer bijwonen. Zo sta je met je laarzen diep in de modder van de advocatuur en doe je praktische ervaring op.

Al met al was de stage op diverse gebieden erg leerzaam, maar ook zeer leuk en gezellig. FORT is een uitstekende plek om kennis te maken met een middelgroot advocatenkantoor dat op diverse privaatrechtelijke gebieden actief is.

Amir Majdoub

Rimy Gazai
Student-stagiair bij FORT van 1 november tot en met 31 december 2017

Na mijn bachelor rechten besloot ik een tussenjaar te nemen om mij te oriënteren op mijn masterkeuze. Stage lopen bij een advocatenkantoor leek mij de beste manier om erachter te komen welk rechtsgebied het best bij mij past. Ook wilde ik praktijkervaring opdoen.

>>>

Zo ben ik gaan zoeken naar kantoren die mij leuk leken en kwam ik terecht bij Fort Advocaten, waar ik de maanden november en december 2017 werkzaam ben geweest als student-stagiair. Dit was mijn eerste kennismaking met de advocatuur. Net zoals iedereen vond ik mijn eerste dag ontzettend spannend, maar na een rondleiding en een korte kennismaking met iedereen op kantoor voelde ik mij al heel snel thuis. Van de advocaten tot aan het secretariaat en de receptie, iedereen is ontzettend open en toegankelijk. Er heerst een leuke en gezellige sfeer op kantoor wat een stage bij Fort Advocaten ontzettend leuk maakt.

Mijn werkzaamheden bestonden voornamelijk uit jurisprudentie- en literatuuronderzoek. De advocaten nemen allemaal de tijd om je de opdrachten zo duidelijk mogelijk uit te leggen en je kan altijd bij ze terecht voor vragen. Ook wissel je vaak van plek waardoor je bij verschillende advocaten op de kamer zit en een goed beeld krijgt van de dagelijkse praktijk van verschillende rechtsgebieden. Naast het werk op kantoor zijn er ook genoeg mogelijkheden om mee te gaan naar zittingen bij de rechtbank of het gerechtshof. Ook mocht ik mee naar een faillissement. Je wordt ontzettend betrokken bij de dagelijkse gang van zaken. Wekelijks woon je het overleg bij van de verschillende secties. Ook moet je zelf een artikel voorbereiden en presenteren. Dat was ontzettend leerzaam.

Het voordeel van in december stage lopen is dat ik het kerstfeest in de Vondelkerk heb mogen bijwonen. Het was een erg leuke en gezellige avond! Ik heb een ontzettend leuke tijd gehad bij Fort Advocaten en mijn twee maanden stage zijn echt voorbijgevlogen. Ik heb heel veel geleerd en ben blij dat Fort Advocaten het eerste kantoor is geweest waar ik kennis heb mogen maken met de praktijk. De keuze voor mijn master heb ik nog niet gemaakt. Maar insolventierecht wordt het in ieder geval niet. Graag wil ik iedereen bedanken voor de onwijs leuke, leerzame en gezellige maanden!

Rimy Gazai

Luuk Admiraal
Student-stagiair bij FORT van 1 augustus tot en met 29 september 2017

De studentstage bij FORT was mijn debuut in de juridische praktijk. Het is goed bevallen. De sfeer op kantoor is goed en de advocaten betrekken je overal bij. Hierdoor voelde ik me nooit bezwaard om wat te vragen of te overleggen.

>>>
Regelmatig informeerden de stagebegeleiders of alles nog goed ging. Iedereen stond open voor vragen/opmerkingen waardoor je kon aangeven als er iets was. Een fijne werkwijze.

Ook kon je met iedereen op informele wijze in contact te komen via de gezamenlijke lunches, wandelingen door het Vondelpark en op borrels wat voor een vlotte integratie zorgde.

Hoogtepunt voor mij was de terugrit na een zitting tijdens: in alle vrijheid twee uur met de advocaat discussiëren en brainstormen over de processtrategie. Onwijs interessant om op dat niveau on the spot input te mogen leveren.

De stage was een welkome bevestiging van mijn ambitie om uiteindelijk advocaat te worden. Het was bijzonder leerzaam. Met de opgedane praktijkervaring kan ik gerichter aan mijn studie invulling geven.

Ik wil graag iedereen bedanken voor een geweldige tijd bij FORT!

Luuk Admiraal

Lynn Rook
Student-stagiair bij FORT van 1 augustus tot en met 29 september 2017

Nadat ik de master Privaatrecht in juni heb afgerond, heb ik de maanden augustus en september stage gelopen bij Fort. Deze negen weken zijn voorbij gevlogen. Tijdens mijn stage ben ik vooral ingezet voor jurisprudentie- en literatuuronderzoek en mocht ik mee naar besprekingen, faillissementen en een zitting.

>>>
Bij het schrijven van juridische memo’s viel het mij op dat mijn conclusie en zienswijze werden gewaardeerd en heb ik het gevoel dat ik echt heb kunnen bijdragen.

Als student-stagiaire – op kantoor ook wel ‘stusta’ genoemd – mag je constant van plek wisselen, zodat je de kans krijgt om met veel verschillende advocaten op een kamer te zitten. Hierdoor heb ik iedereen goed leren kennen en kwam ik er al gauw achter dat iedere advocaat anders te werk gaat. Geregeld lopen advocaten bij elkaar naar binnen voor advies of gewoon voor een gezellig praatje en deze persoonlijke en collegiale sfeer op kantoor is mij goed bevallen. Uiteraard heb ik ook genoten van de gebruikelijke wandelingen door het Vondelpark na de lunch en de borrels op vrijdag in de kantoortuin en in de bar!

Ik zou iedere student die geïnteresseerd is in een kantoor brede stage bij een middelgroot kantoor aanraden om bij Fort te solliciteren! FORT, bedankt voor deze leerzame en gezellige stageperiode en hopelijk tot ziens!

Lynn Rook


Karolina Zalewska
Student-stagiair bij FORT van 1 juli tot en met 11 augustus 2017

In de zomer van 2017 heb ik zes weken stage gelopen bij FORT. Deze weken zijn voorbij gevlogen. Ik wil iedereen bedanken voor de fijne tijd. Tijdens mijn stage heb ik onder andere jurisprudentieonderzoek gedaan, memo’s geschreven en ben ik mee geweest naar een kortgedingprocedure.

>>>

Ook kreeg ik de kans mee te werken aan een processtuk. Dit vond ik erg leuk om te doen, temeer omdat ik zelf het hele dossier kritisch mocht bestuderen.

Voor een goed begrip van de opdrachten nemen de advocaten van FORT altijd rustig de tijd om een casus uit te leggen. Als je iets niet begrijpt, dan kun je steeds met je vragen bij hen terecht. De deuren staan altijd open voor student-stagiaires! Het wekelijkse sectie overleg mag je als stagiaire ook bijwonen. Je mag ook bij iedere sectie een keer een uitspraak of een artikel voordragen. Naast het ontwikkelen van juridische, werk je dus ook aan je communicatieve vaardigheden.

Tijdens de lunch eet iedereen samen en vervolgens wordt er een rondje gelopen door het Vondelpark. Daardoor leer je iedereen steeds beter kennen en krijg je een nog beter idee over wie de mensen zijn die bij FORT werken.

FORT bedankt!
Karolina Zalewska


Raquel Clavijo Valle
Student-stagiair bij FORT van 1 juni tot en met 31 juli 2017
The day before I started at FORT I remember well. I am quite a restless person and now I also felt something between nervous and excited. To find some rest, I thought about my commute to my future job for the next two months and realized I needed a bike. So the first thing I did was buying a bicycle.

>>>
From the moment I bought it this ‘fiets’ became my loyal friend. On my first ride through the Vondel Park on my way to work, I felt completely amazed. I thought to myself there couldn’t be any bad days with such a beautiful first morning vision. And there weren’t.

On my first day, the 1st of June, the complete team welcomed me with open arms, looking out for me and helping me in all my work endeavors. First Nicole kindly introduced me to all the people working in the firm, showed me my workplace and all the coffee places, and – to my big surprise – also to the bar/disco into the basement, where the staff enjoy their ‘borrel’ in the winters.

When I started to work verything was new to me.
The first days were a challenge. It was the first time I had to work in a different language than my mother tongue (Spanish) and it was quite strange being the only foreigner in a firm of 47 Dutch speakers.
I can’t imagine any language being as tough as Dutch. I didn’t understand a word! And the worst is that, after two months, I can still only say about four words.

Despite this, working in the branch of international law had always been a dream for me. Since I was little, I have been interested in the process of globalization.
At FORT I had the opportunity to work closely on international cases.
I did lots of research , digging deep in the study of European treaties, directives and decisions. More and moreI realized the huge importance of not only understanding and knowing European and International law, but also putting this into practice.

To anyone who wants to purse their career at an international or European level, is an experience that cannot be missed.

For me, doing my internship in FORT couldn’t be a better choice. FORT proved to be a high-class firm with very well recognized attorneys with many years of experience. In size it is a midsized firm, but it has the familiarity of a small firm, and the diversity of work and seriousness of a big one.

All the lawyers, partners, secretaries, assistants treated me from the first time like I was one of them. I felt totally at home, in a ambitious and serious work environment, where all the people got along very well with each other, and where the teamwork is the key to success. It felt great to be involved in such a great law firm as an active participant.

If you are reading this, and you are not yet sure if you want to venture into an internship, I can absolutely recommend you to apply for the FORT stage. You cannot miss the opportunity of staying in a well-known law firm as FORT, located in the gorgeous Amsterdam, a never-ending city, where you will find a lot of cultural activities and entertainment.

Oh and I almost forget a very interesting aspect of my internship! After a long working week, here in Holland they have the so called “casual Friday”. People are dressed casual and after a hard working week they have a drink together.
It is a good way to create ties between colleagues, and to see them outside of the normal work atmosphere. The drinking locations are special too. In summer, in the back yard of the building with a view on the Vondel park , and in winter in our own bar downstairs.

This is one of the best professional experiences that a law student could have. In this nowadays more open world, an opportunity like this, it is not to be missed. This experience has been just unforgettable.

Raquel Clavijo Valle


Iris Hendriks
Student-stagiair bij FORT van 1 juni tot en met 31 juli 2017.

In de zomer van 2017 heb ik twee maanden stage gelopen bij FORT. Vanaf de eerste dag voelde ik
me erg welkom op kantoor en werd ik betrokken bij verschillende zaken. Gedurende deze periode heb
ik een goed beeld gekregen van de advocatuur en heb ik binnen diverse rechtsgebieden werkzaamheden verricht.

>>>
De stage bij FORT is kantoorbreed, waardoor je te maken krijgt met zeer uiteenlopende onderwerpen. Dit aspect van de stage beviel mij erg goed en heeft mijn interesse in bepaalde rechtsgebieden vergroot. Tijdens mijn stage ben ik betrokken bij interessante dossiers en heb ik veel juridische memo’s geschreven en jurisprudentieonderzoek gedaan. De advocaten bij FORT betrekken je op een leuke en leerzame manier bij hun lopende zaken en laten, waar mogelijk, ook weten hoe een bepaalde zaak is afgelopen. Verder ben ik tijdens mijn stage betrokken bij een recentelijk uitgesproken faillissement, waarin ik verschillende gesprekken mocht bijwonen en daarvan verslagen mocht schrijven. Ook heb ik twee keer een zitting bijgewoond en mocht ik mee naar een interessant congres over vastgoedrecht.

Door bij verschillende advocaten op de kamer te zitten krijg je als stagiair de dynamiek binnen het kantoor goed mee. Naast hard werken is er bij FORT ook ruimte voor ontspanning: na de lunch wordt er gewandeld door het Vondelpark en iedere vrijdagmiddag is er een borrel in de tuin of in de bar. Als er een speciale gelegenheid is, zoals een beëdiging of de afronding van de opleidingsperiode van een advocaat-stagiair, wordt dit ook altijd goed gevierd.

Al met al heb ik mijn stageperiode ervaren als een zeer prettige en leerzame tijd. Hiervoor wil ik graag iedereen bij FORT bedanken!

Iris Hendriks

Marley Sijlbing
Student-stagiair bij FORT van 1 mei tot en met 30 juni 2017

Aan het einde van mijn master Arbeidsrecht, tijdens het schrijven van mijn masterthesis, heb ik stage gelopen bij FORT. Een middelgroot kantoor waar de student-stagiair de ruimte krijgt om zich te verdiepen in verschillende rechtsgebieden.

>>>
Tijdens mijn stage heb ik onder andere jurisprudentieonderzoek gedaan, memo’s geschreven en zittingen bijgewoond. De advocaten van FORT proberen je zoveel mogelijk te betrekken bij hun werkzaamheden. Zo ben ik in de eerste week van mijn stage bij een nieuw faillissement betrokken, waardoor ik het gehele traject heb kunnen volgen. Naast de inhoudelijke activiteiten zijn er uiteraard ook sociale activiteiten, waaronder de gezellige Fortiaanse borrel op vrijdag in de kantoorbar of in de achtertuin, en de wandelingen na de lunch door het Vondelpark.

Het fijne aan een stage bij FORT is dat iedereen vriendelijk en behulpzaam is. Voordat je aan de slag gaat met een opdracht neemt de advocaat de tijd om de casus uiteen te zetten, en na het afronden is er ruimte om je eigen mening te geven over de te volgen strategie. Naast de uiteenlopende taken en rechtsgebieden is het uiteraard erg leerzaam om bij een advocaat op de kamer te zitten. FORT is een fijn kantoor om stage bij te lopen en ik licht dat toe met het volgende voorbeeld. In mijn laatste week heb ik op maandag mijn masterthesis ingeleverd en deze vervolgens op vrijdag aan verschillende medewerkers gepresenteerd. Uit de goede opkomst en de interactie tijdens de presentatie blijkt dat FORT de ontwikkeling van de student-stagiairs serieus neemt.

Via een stage bij FORT maak je op een leuke en leerzame manier kennis met de advocatuur, waarbij je juridische kennis opdoet van diverse rechtsgebieden. Dit maakt dat een stage bij FORT geschikt is voor zowel gevorderde bachelor- als masterstudenten.

Marley Sijlbing

Melissa Kocks
Student-stagiaire bij FORT van 1 april tot en met 31 mei 2017

Aan het einde van mijn master Ondernemingsrecht heb ik in de maanden april en mei 2017 stage gelopen bij FORT. Ik heb het erg naar mijn zin gehad en veel geleerd, de maanden zijn voorbij gevlogen!

>>>
FORT is een middelgroot advocatenkantoor, waardoor je als student-stagiair bij veel verschillende dingen wordt betrokken, zowel inhoudelijk als bij sociale activiteiten. Ik ben mee geweest naar zittingen door het gehele land, heb uiteraard memo’s geschreven en hielp mee aan processtukken. Ook ben ik bij een Jonge Balie borrel geweest.

Wat ik erg leuk vind aan FORT is dat de advocaten erg vriendelijk en behulpzaam zijn en dat de stage kantoorbreed is. Iedereen van kantoor doet een beroep op je, waardoor je met alle verschillende rechtsgebieden in aanraking komt. Ik ben bijvoorbeeld tot de conclusie gekomen dat ook vastgoedrecht mij zeer aanspreekt. Daarnaast zijn de wandelingen door het Vondelpark en de borrels in de kantoorkroeg zeker niet verkeerd.

Hetgeen mij het meest is bijgebleven, is een zitting in het oosten des lands. Een advocate en ik gingen samen in de kantoorauto op pad. Ze had de zaak tot in de puntjes voorbereid en had een uitgebreide pleitnotitie gemaakt. Eenmaal aangekomen in de rechtbank, stonden we na enkele minuten met een positief gevoel weer buiten en bleek de pleitnotitie overbodig. Het is erg interessant te zien dat een zitting niet altijd uren hoeft te duren.

FORT, bedankt voor alles en hopelijk tot ziens!

Melissa Kocks

Albana Mazreku
Student-stagiair bij FORT van 1 maart 2017 tot en met 30 april 2017.

Aan het einde van mijn master Privaatrecht, nog voor het afronden van mijn scriptie, heb ik stage gelopen bij FORT. Het sprak mij aan vanwege de omvang van het kantoor en de rechtsgebieden waarin zij werkzaam is.

>>>
Na een enthousiaste sollicitatiegesprek was ik ervan overtuigd dat ik hier praktijkervaring wilde opdoen.

Het begin is altijd een beetje spannend, maar iedereen is ontzettend vriendelijk waardoor ik me al snel op mijn gemak voelde. De een na de ander kwam vragen hoe het met mij ging en met het verzoek een opdracht uit te voeren. De opdrachten liepen uiteen van zuivere jurisprudentieonderzoek tot het bedenken van argumenten voor de conclusie van Antwoord. Hetgeen mij behoorlijk beviel is het feit dat je wordt gevraagd mee te denken en kritisch te zijn. Dit is uitdagend en vooral erg leerzaam. Verder kom je bij verschillende advocaten op de kamer te zitten en mag je mee naar besprekingen, waardoor je een goed beeld krijgt van de advocatuur. Ook wordt de mogelijkheid geboden om mee te gaan naar zittingen, er wordt van je verwacht dat je hier ook assertief in bent.

Het allerleukste is nog dat je de advocaten van FORT persoonlijk leert kennen. Iedereen maakt graag een praatje, is geïnteresseerd in jouw verhaal en doet graag een borrel mee op vrijdagmiddag. Daarbij heb ik het geluk gehad dat ik mee mocht op wintersport, wat was dat fantastisch! Een bijzondere ervaring die mij altijd zal blijven, aangezien het mijn eerste keer skiën was en ik het aan FORT te danken heb dat ik de berg afkwam.

FORT daagt je uit en leert je daadwerkelijk vaardigheden die je nodig hebt in de praktijk. Ik heb een super leuke en leerzame tijd gehad en kijk hier met veel vreugde op terug. Hopelijk komen we elkaar in de toekomst weer tegen.

Albana Mazreku

Florine Roos
Student-stagiair bij FORT van 1 februari 2017 tot en met 30 april 2017.

Na mijn bachelor was ik in de maanden februari tot en met april 2017 welkom bij FORT Advocaten als student-stagiaire. Een stage bij FORT sprak mij aan vanwege het kantoorbrede aspect. Dit is een uitgelezen kans om kennis te maken met verschillende rechtsgebieden bij een fantastisch kantoor.

>>>
Op deze manier kom je erachter of hetgeen je in de collegebanken aanspreekt, in de praktijk ook daadwerkelijk goed bevalt. Dit is een bijzonder waardevolle en leerzame manier om de stage in te richten.

Ik heb bij verschillende advocaten op de kamer mogen zitten, waardoor ik een goede indruk heb gekregen van het dagelijkse werk en de activiteiten van een goede advocaat. De advocaten bij FORT hebben passie voor hun rechtsgebied, het vak en zijn daarnaast toegankelijk. Mijn werkzaamheden liepen uiteen, waardoor ik veel van de praktijk heb gezien. Bij FORT is er ruimte om naast uitzoekklussen bij te dragen aan het schrijven van processtukken en artikelen. Je mag mee naar jurisprudentieoverleggen en zittingen, je wordt betrokken bij het echte werk, en het allerbelangrijkste, je wordt welkom geheten door inspirerende mensen binnen een warm kantoor. Het hoogtepunt van de stage was dan toch wel echt de skitrip naar Oostenrijk met kantoor.

In mijn tijd bij FORT heb ik het kantoor leren kennen als een uitdagend, enthousiast en eerlijk kantoor. Graag dank ik iedereen voor de leerzame maar bovenal onwijs leuke maanden.

Florine Roos

calvin-hendriksCalvin Hendriks
Student-stagiair bij FORT van 1 december 2016 tot en met 31 januari 2017.

Aan het einde van mijn master privaatrecht heb ik stage gelopen bij FORT. De mensen op kantoor zijn betrokken en vriendelijk. Ik heb mij hier op mijn plek gevoeld. De samenwerking is prettig en inspirerend, als student-stagiair word je bij de zaken betrokken.

>>>

Ik wilde zoveel mogelijk leren, doen en het team zo goed mogelijk ondersteunen.
Ik heb uiteenlopende taken verricht. Naast jurisprudentieonderzoek en het opstellen van memo’s ben ik onder andere betrokken geweest bij het opstellen van processtukken, het schrijven van een sommatiebrief en het doen van onderzoek op locatie. Ik heb het geluk gehad dat ik zittingen bij verschillende instanties kon bijwonen, waaronder de Raad van State en het College voor de Rechten van de Mens.

Je hebt natuurlijk wel een idee welke rechtsgebieden je interesseren, maar doordat ik bij FORT heb kunnen zien hoe het in de praktijk functioneert, heb ik nog meer kunnen ontdekken waar mijn passie ligt.

Iedereen die nadenkt over een studentstage zou ik FORT zeker aanbevelen. Ik wil alle mensen op kantoor bedanken voor een prachtige stageperiode.

Calvin Hendriks

dsc04565_cc_cu_jos_300x200Jos Tholhuijsen
Student-stagiair bij FORT van 1 november tot en met 16 december 2016.

In de maanden november en december heb ik met veel plezier een student-stage doorlopen bij FORT. Ik deed jurisprudentie- en literatuuronderzoeken, maar werd ook betrokken bij het schrijven van processtukken. De praktijkervaring was leerzaam en vooral leuk om mee te maken.

>>>
Doordat ik telkens een kamer deelde met verscheidene advocaten heb ik een indruk gekregen van het reilen en zeilen op een advocatenkantoor.
Daarbij kreeg ik ook inzicht hoe het contact met een cliënt verloopt. Ik werd betrokken bij jurisprudentiebesprekingen van verschillende secties. Dat vond ik erg leerzaam en
Ook heeft de goede sfeer bij FORT ertoe bijgedragen dat mijn stage voorspoedig is verlopen. . De advocaten bij Fort zijn altijd bereid de omstandigheden van zaken goed aan je uit te leggen en je als het ware“mee te nemen” in hun zaken, waardoor deze tot leven komen. Het is plezierig daaraan te kunnen hebben bijdragen. Als student-stagiair mocht ik ook mee naar rechtszaken. Reuze leerzaam en uitermate spannend om mee te maken.

Bij FORT wordt altijd collectief geluncht en daarna een frisse neus gehaald in het Vondelpark, waardoor er ook even gelegenheid is voor een praatje buiten het werk om. Dat draagt bij aan die goede en informele werksfeer. In de eerste week van mijn stage werd bovendien een kantoorbar geopend, waar elke vrijdag een gezellige borrel wordt gehouden Tot slot was het fantastische kerstfeest een hoogtepunt gedurende mijn stage.

Jos Tholhuijsen

harry-stampsHarry Stamps
Student-stagiair bij FORT van 1 oktober tot en met 30 november 2016.

Vandaag is de laatste dag van mijn stage bij FORT. Voordat ik wegga wil ik graag nog even aan iedereen laten weten dat de afgelopen twee maanden ontzettend goed zijn bevallen.

>>>
Buiten dat ik denk dat ik een redelijk volledig beeld gekregen heb van wat advocatuur inhoudt en wat er verder allemaal bij komt kijken, heb ik me ook erg op mijn gemak gevoeld.

Er wordt rustig de tijd voor je genomen om de casus uit te leggen, de daarbij behorende vragen te stellen en je vervolgens in de goede richting te helpen. Ik heb kennis mogen maken met uiteenlopende rechtsgebieden, kreeg uitzoekklussen, ben regelmatig mee geweest naar zittingen en heb diverse bijeenkomsten mogen bijwonen. Deze praktijkervaring was zeer nuttig en heeft bijgedragen aan het feit dat ik nu beter weet wat ik wil en ook wat ik niet wil.

FORT, bedankt voor deze leerzame periode en wellicht komen we elkaar in de toekomst nogmaals tegen.

Harry Stamps

joel-van-wijkJoël van Wijk
Student-stagiair bij FORT van 1 september tot en met 31 oktober 2016.

De maanden september en oktober heb ik met plezier stage gelopen bij FORT. Ik heb veel geleerd van de verschillende rechtsgebieden en geholpen bij het kiezen van mijn Master Ondernemingsrecht.

>>>

Gedurende mijn studentstage heb ik de dagelijkse praktijk van een advocatenkantoor goed meegekregen. Zo heb ik verschillende zittingen bij de rechtbank meegemaakt, waaronder een grote zaak bij de meervoudige kamer. Ook ben ik mee geweest naar cliëntbesprekingen en heb ik zelfs een (concept)processtuk mogen schrijven. Tijdens de studentstage ben je dagelijks bezig met het oplossen van juridische puzzels aan de hand van jurisprudentie en literatuur. Ik vond dat leerzaam en heel leuk. De advocatuur spreekt mij erg aan.

Naast werk was er ook tijd voor plezier en ontspanning. Het is gebruikelijk dat je na de lunch gezamenlijk een rondje door het Vondelpark loopt. Dit zorgt ervoor dat je iedereen snel leert kennen. Daarnaast komen advocaten en partners vaak langs om een praatje te maken. Tot slot was er elke vrijdag een gezellige borrel in de tuin, een mooie manier om de week gezamenlijk af te sluiten.

Tijdens mijn studentstage heb ik een erg positief beeld gekregen van FORT. Met veel plezier heb ik aan verschillende zaken gewerkt en voordat ik het door had waren de twee maanden voorbij.

Joël van Wijk

naomi-200x300Naomi Gezius
Student-stagiair bij FORT van 1 september tot en met 31 oktober 2016.

Tijdens mijn studie heb ik bij meerdere kantoren stage gelopen en gewerkt. Echter, bij geen van die kantoren voelde ik mij meteen zo thuis en op mijn gemak als bij Fort. De advocaten zijn stuk voor stuk vriendelijk, open, behulpzaam en geduldig. Je kan altijd bij iemand terecht met je vragen.

>>>
De sfeer op kantoor is daardoor heel open en informeel. Iedereen luncht gelijktijdig en daarna is er tijd om een rondje door het park te lopen. Doordat je iedere dag met iemand anders loopt leer je iedereen (nog) beter kennen.

Bij Fort houden ze zich bezig met meerdere rechtsgebieden en doordat je door alle advocaten wordt ingeschakeld krijg je dus ook van al deze rechtsgebieden iets mee. Je doet veel literatuur-en jurisprudentieonderzoek en gaat mee naar zittingen. Aan het einde van je stage weet je daardoor nog beter wat je wel en niet leuk vindt en kan het je helpen je verdere pad uit te stippelen.

Ook heeft iedere sectie wekelijks overleg en mag je bij ieder overleg een keer een uitspraak of artikel behandelen. Hierdoor ontwikkel je ook je communicatieve vaardigheden, alhoewel je die misschien het meest ontwikkelt tijdens de vele bezoekjes die iedereen aflegt gedurende de dag. Naast hard werken was het daardoor ook vooral heel veel lachen op kantoor. Ik denk dat ze daar bij Fort een goede balans in hebben gevonden.
[space]
Tijdens mijn stage was er een afscheidsfeestje van een kantoorgenoot. Het viel me op hoe betrokken iedereen was. Het hele kantoor is weken bezig geweest met de organisatie en het verzinnen van een mooi cadeau. Bij Fort is een collega dan ook veel meer dan iemand die je iedere dag ziet op het werk en met wie je moet kunnen samenwerken.
[space]
Ik ben iedere dag met heel veel plezier naar kantoor gegaan en heb de afgelopen twee maanden met trots verteld dat ik stage liep bij Fort! Ik zal dan ook altijd met veel plezier en genegenheid aan deze tijd terugdenken. Dank daarvoor!

Naomi Gezius

Salwa_DSC03731_CC2_300x200X
Salwa Hugiale
Student-stagiair bij FORT van 1 juli tot en met 31 augustus 2016.

De studentstage bij FORT was mijn eerste kennismaking met de advocatuur. Ik heb ontzettend veel geleerd en een goede indruk van de advocatuur gekregen. Mijn ervaring bij FORT was zeer aangenaam. Op kantoor heerst een open en informele sfeer en de mensen zijn erg vriendelijk.

>>>
Tijdens mijn studentstage hield ik mij voornamelijk bezig met literatuur- en jurisprudentieonderzoek voor verschillende secties. Ook heb ik cliëntbesprekingen bijgewoond en ben ik twee keer mee geweest naar een zitting. Tijdens één van deze zittingen vond er tussendoor ook nog een descente plaats. Het was erg leuk om dat proces vanaf het begin mee te maken.

Daarnaast woon je als studentstagiaire jurisprudentie overleg bij en moet je zelf ook een keer een artikel of uitspraak bespreken. Het bijwonen van dit overleg waren zeer leerzaam. Verder vond ik het erg leuk om iedere dag bezig te zijn met verschillende opdrachten. Voordat ik het wist was de week al weer om! Dit werd ook iedere vrijdag goed afgesloten met een borrel. Het feit dat ik mijn studentstage in de zomerperiode heb mogen doen, maakte dat alleen nog maar sfeervoller. Ik heb een leerzame en leuke periode achter de rug. Ik dank FORT daarvoor!

Salwa Hugiale

carla

Carla Cardona Llabres

Student-stagiair bij FORT van mei tot en met augustus 2016.

Stories of a Spanish student in a Dutch Law firm. Law students are often reluctant to apply into an Erasmus year or internship. This state of affairs is mainly due to the spread belief that there is a broad gap among law systems and jurisdictions, therefore law students tend to divert from living this experience abroad.

>>>

Even though, those said differences may be true between common and civil law countries, they should not be an excuse to drop the ball. Moreover, those who, albeit having studied law in a different country, want to pursue their career at an international or European level, should make hay while the sun shines and apply for an Erasmus.

Moving on, on May 2016 I submitted an application in order to do an internship in The Netherlands, and one month after that, I found myself in Fort Advocaten. Truth to be told, one of the first things I learned from this beautiful and breathtaking country made of polders was that peanut butter is called ‘pindakaas’ -besides the fact that it is really cheap, something I’m grateful for-.What’s more, Dutch proved to be a really tricky language, as I spent at least one week trying to discover how ‘Goedemorgen’ (‘Good morning’) was pronounced.

Notwithstanding, this post is not titled: confessions of a peanut butteraholic. Hence, we should go back to the topic of how a Spanish law student survived in a foreign country and the problems I faced in my daily basis.

On my first day in the office I inevitably kept wondering whether I would be able to fulfil my assignments or if I had bitten off more than I could chew with my decision of doing an internship in The Netherlands. By the second day, however, I already knew I had taken the right path and made the right decision. Fort Advocaten received me with arms wide open, and thanks to this wonderful experience I have been able to acquire a broad range of professional knowledge. Moreover, in a globalized world, the language is not a hindrance, and I could do English tasks, while being able to write articles about current topics. For instance, I have been able to write about the undetermined concept of ‘fundamental breach’ in Vienna’s Convention article 25, something that the past me would have thought as beyond the realms of possibility. Furthermore, this stage in the law firm has enabled me to learn that the vast majority of differences between the Dutch and the Spanish law systems are subtle, thus despite of the different approaches and procedures, most countries end up establishing similar results in most of the law fields.

What is more, I firmly believe Fort Advocaten to be the best law firm I could had been sent to. All the lawyers, attorneys, assistants, partners and secretaries, treated me kindly creating an unbeatable environment. Hence, making me feel like home as everyone got along with each other, besides the fact of being a high-class firm with high-class attorneys whom radiated professionalism. In other words, a law firm that has taught me the pivotal points of the career I want to pursue, and a law firm that has not hesitated in taking a foreign student as intern for the first time, even with the uncertainty of the situation.

Consequently, if you, dear reader, are a law student who has been hesitating for too long over whether to stay in your country or go abroad, I would firmly recommend you to do the latter. By the end of the period, you will have gained essential skills for your own self-growth, so as you will have learned to be professionally efficient in a country where usages, working habits, working schedules and labour instruments differ a fair bit from where you are from. You will implement your recently acquired university knowledge into real life abroad, at the same time as you are getting used to multidisciplinary and multicultural situations. Therefore you will most likely become more appealing to lobbies and companies, thus having better job prospects.

All in all, by doing an internship in The Netherlands you will be able to experience the so called ‘casual Friday’. But let me be frank with you – on your first day nervousness will be the agenda and not even five relaxing teas will make the difference (been there, done that). On top of that, you will get to immerse yourself in a Dutch workforce where employers and employees are focused on their work equally, albeit during rest periods they may even end up playing Pokemon Go! Proving they can be as hard working as open-minded. Therefore, you won’t even have enough time to feel like a fish out of water, as you will be completely immersed in possibly one of the best experiences in your university life.

To study abroad or not to study abroad? That is the question, indeed.

Carla Cardona Llabres

job-snoek

Job van der Snoek

Student-stagiair bij FORT van mei tot en met juni 2016.

Na mijn bachelor was ik als stagiair welkom bij FORT. Deze kantoorbrede stage vond ik waardevol en heeft mij een goed beeld gegeven van de dagelijkse praktijk op een middelgroot kantoor. Het was bijzonder leerzaam om verschillende praktijkgebieden te ervaren.

>>>
De werkzaamheden waren afwisselend. Van het schrijven van memo’s tot gesprekken bijwonen met overnamekandidaten bij een faillissement. Van jurisprudentieoverleg tot het meegaan naar zittingen. De kleine wandeling na de lunch door het Vondelpark en de vrijdagmiddagborrel in de prachtige achtertuin droegen bij aan de goede sfeer op kantoor.

Ik heb FORT ervaren als een kantoor waar inspirerende mensen werken en waar je de mogelijkheid krijgt je breed te ontwikkelen. Graag bedank ik iedereen voor een geweldig leuke en leerzame tijd.

evelien

Eveline van der Pol

Student-stagiair bij FORT van april tot en met juni 2016.

“In de maanden juni en juli heb ik stage gelopen bij FORT Advocaten. Ik heb de afstudeerrichting Arbeidsrecht aan de VU afgerond en ben momenteel bezig de afstudeerrichting Privaatrecht (Ondernemingsrecht) af te ronden.Vanaf de eerste dag voelde ik me erg welkom bij FORT en dit is de rest van de stageperiode zo gebleven.

>>>

Aan verschillende secties heb ik hulp kunnen bieden. Mijn interesse voor het arbeidsrecht was bekend; ben dan ook blij dat ik heb kunnen assisteren bij arbeidsrechtelijke kwesties. Als kers op de taart mocht ik op mijn voorlaatste dag mee naar een zitting over een ontslag op staande voet, waar de gemoederen tussen werkgever en werknemer flink opliepen. Mede hierdoor heb ik een goed beeld kunnen krijgen van de advocatuur; advocaten zitten niet enkel de hele dag achter hun bureau, maar hebben zo nu en dan ook een spannende zitting.

Wat ik vooral heel fijn vind bij FORT, is de informele en gezellige sfeer. De lunch aan een grote tafel, de wandelingen in het Vondelpark en de borrels en barbecues in de kantoortuin dragen hier zeker aan bij. Ook kun je bij iedereen naar binnenlopen om iets te bespreken of om gewoon even een praatje te maken. Wanneer je een opdracht krijgt, nemen de advocaten de tijd om de aard van de opdracht duidelijk te maken. Als je klaar bent met je klus, krijg je vervolgens feedback. Je bijdrage wordt serieus genomen. Je wordt echt betrokken bij de casus en gestimuleerd zelf over mogelijkheden na te denken.

Een stage bij FORT kan ik iedereen aanraden, zowel studenten die nog niet goed weten welk kant zij op willen als studenten die zich al gespecialiseerd hebben.”